Árvízvédelmi fejlesztés kezdődött meg Hatvan térségében

Hatvan – A Zagyva töltésfejlesztése többek közt magába foglalja több mint 3,5 kilométernyi töltésszakasz megerősítését és három gátőrtelep felújítását is, a kivitelezést a Kötiviép’B Kft. végzi.

A vízjogi létesítési engedély megszerzésével Hatvan térségében elkezdődtek a Zagyva töltésfejlesztési munkálatai a Kötiviép’B Kft. kivitelezésében. A Széchenyi2020 program keretében megvalósuló, csaknem 2 milliárd forintos projekt első fázisában Petőfibánya külterületén indultak el a munkálatok.

A beruházás részeként tervezett fejlesztések az eddiginél nagyobb biztonságot nyújtó árvízvédelmi rendszer kialakítását szolgálják, csökkentve ezzel az árvízi kockázatok mértékét. A projekt célja Hatvan térségében a Zagyva töltéseinek mértékadó árvízszintnek megfelelő – magassági biztonsággal ellátott – kiépítése, mellyel elérhető az árvízi biztonság növelése. A fejlesztés magában foglalja:

  • 3523 méter töltésszakasz megerősítését és magasítását,
  • három – a térség felügyeletét ellátó – gátőrtelep felújítását,
  • valamint egy távjelzős vízmérce állomás rekonstrukcióját.

A töltésfejlesztés a helyi viszonyok figyelembevételével kiválasztott műszaki megoldásokkal történik. A Hatvan területét érintő szakaszokon egy parapetfal (vasbeton támfal) építése, Petőfibánya térségében földművel történő fejlesztés valósul meg. A kerékpáros közlekedés biztosítása érdekében a létesülő árvízvédelmi töltés koronáját kerékpározásra alkalmas burkolattal, vagyis aprószemcsés kőszórással alakítják ki.

Az őrtelepeket is felújítják

A projekt keretében átépítik a nem megfelelő műszaki állapotban lévő zsilipeket, egy régi, már használaton kívüli vízmérce vasbeton létesítményét pedig elbontják. Az őrtelepek felújításával és építésével javítják az őrszemélyzet életkörülményeit és munkaviszonyait. A projektben három őrtelep esetében energetikai hatékonyságot növelő fejlesztések (szigetelés kiépítése, nyílászárócsere) valósulnak meg.

Hirdetés

A beruházásnak köszönhetően Apctól Hatvanig jelentősen csökken a térségben élők árvízi kitettsége és jelentősen nő az árvízi biztonság. A távjelzős vízmérce-állomás rekonstrukciójával pontosabb vízállás adatokkal dolgozhatnak a vízügyi szakemberek, illetve – a Zagyva felső szakaszán először – folyamatos vízhozam adatok is elérhetővé válnak.

570Árvízvédelmi fejlesztés kezdődött meg Hatvan térségében

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .