aranysakál Ecséd

Aranysakálok Ecséden

Térségünkben legutóbb Ecséden adtak róla hírt, hogy a település külterületén megjelentek az aranysakálok, amiket nádi farkasnak, vagy toportyánnak is neveznek.

Veszélyt jelentenek a vadállományra. De mivel nagyon óvatos állatok így az elejtésük csak az esti, illetve éjszakai órákban lehetséges. Ezért a Nemeskéri Kiss Géza Vadásztársaság arra kéri az ecsédi lakosságot, hogy ha valaki külterületen tartózkodik az esti, éjszakai órákban, a baleset elkerülése érdekében láthatósági mellényt és/vagy világítást használjon – irja a hatvanonline.hu

Az aranysakál (Canis aureus) az emlősök (Mammalia) osztályának ragadozók (Carnivora) rendjébe, ezen belül a kutyafélék (Canidae) családjába tartozó faj. Más elnevezései: nádi farkas, réti farkas, toportyán és csikasz.

Az aranysakál Közép-Európában, többek között Magyarországon is igen gyakori volt a 19. század-ig. Történelmi elterjedési területének északi pereme volt a Kárpát-medence. Élőhelyeinek visszaszorulása és az irtás miatt az 1940-es évekre Bulgária kivételével gyakorlatilag egész Európából kipusztult, bár szórványos példányokat körülbelül évtizedenként még jelentettek. 1940 és 1990 között hazánk területén nem találtak szaporodó párt, csupán néhány kóbor példányt, 1989-ben a Természetvédelmi Világszövetség Vörös listájára Magyarországon kihalt fajként került fel.

3590Aranysakálok Ecséden