2,5 milliárd forint áfát csaltak el

NAV2,5 milliárd forint áfát csaltak el – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja miatt letartóztatott a Budai Központi Kerületi Bíróság három férfit és két nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy őrző-védő cégekből kiépített számlázási hálózat különböző szintű irányítóiként társaikkal több mint 2,5 milliárd forint áfát csaltak el – közölte a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-vel.

Ibolya Tibor közleményében azt írta: a gyanú szerint egy 44 éves férfi vezetésével jött létre a bűnszervezet még 2016-ban. Ennek tagjai személybiztonsági tevékenységet végző cégek adóelkerülésére többszintű céghálót hoztak létre. A számlázási lánc segítségével az érintettek cégenként mintegy 5 milliótól 873 millió forintig terjedő, összesen több mint 2,5 milliárd vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A közlemény kitért arra is, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyi nyomozói nagyszabású akció során számolták fel a szervezetet és az ügyben több tucat embert hallgattak ki gyanúsítottként.

Az ügyészség azért indítványozta a bűnszervezet vezetésével és a szintek irányításával gyanúsított három férfi és két nő letartóztatását, mert szerintük a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén befolyásolhatnák a bizonyítást és lehetőségük lenne újabb, hasonló jellegű bűncselekményt elkövetni.

Az indítványnak a bíróság helyt adott és elutasította a bűnszervezet vezetésével gyanúsított férfi védőjének ötmillió forintos óvadékra vonatkozó javaslatát.
A végzések nem véglegesek, a döntések ellen a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek – tartalmazza a közlemény.

35202,5 milliárd forint áfát csaltak el