Megkezdődött az oltás az orosz vakcinával is

Csütörtökön megkezdődött az oltás a Szputnyik-vakcinával. Elsőként Budapesten kezdték el vele az oltást.

Ezen a héten 2800 idős embert oltanak be vele négy budapesti kórházi oltóponton. A fővárosi praxisok választhatták ki az oltáshoz azokat a regisztrált időseket, akik megfelelnek az oltási feltételeknek. Az orosz vakcinával most a Dél-Pesti Centrum Kórházban, a Honvédkórházban, a Szent János Kórházban és a Szent Imre Kórházban kezdődnek az oltások.

Hirdetés

 

Étel Hatvan


A Szputnyik immár a negyedik Magyarországon alkalmazott vakcina a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca mellett. Miután az uniós vakcina-beszerzésből lassan és kevés vakcina érkezik, Magyarország 1 millió ember oltásához elég oltóanyag beszerzésére szerződött le Oroszországgal, amely három hónap alatt érkezhet meg. A magyar gyógyszerészeti hatóság 2020. január 20-án engedélyezte az orosz vakcinát. A most oltásra kiosztott vakcinák decemberben érkeztek hazánkba, és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) február 7-én engedélyezte felhasználását. A február 2-án érkezett 40 ezer adag orosz vakcina vizsgálata még zajlik, azzal később kezdődhet meg az oltás.

Ez  a vakcinát is 18 év felett adható, ebből is két oltás szükséges 21 napos különbséggel. Oroszországban, Szerbinában is minden 18 év feletti korosztályban használják, a vajdasági magyarok is nagy számban oltakoznak ezzel a vakcinával.

„Az orosz alkalmazási előiratban volt egy olyan rész, amely arról szólt, hogy bizonyos krónikus megbetegedésekben kellő óvatossággal kell adni ezt a vakcinát, ezért a magyar gyógyszerészeti hatóság úgy döntött, hogy minden biztonságot előtérbe helyezve, egyelőre ezekben a bizonyos kockázati krónikus betegségcsoportokban nem alkalmazzuk a vakcinát. Ugyanakkor életkor szerinti határ nincsen, tehát az idős személyek, akik nem szenvednek ezekben a krónikus betegségekben, ugyanúgy megkaphatják a Szputnyik-V vakcinát, mint a többi vakcinát” – mondta Dr. Müller Cecília országos tisztifőorvos az Operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.

Az országos tisztifőorvos hozzátette: ezek az alkalmazási előírások idővel változhatnak, hiszen az egyes vakcinákról újabb és újabb információk, tudományos eredmények látnak napvilágot. Bizonyos csoportokban azért nem tudnak még állást foglalni, mert ezekben a csoportokban célzottan nem történt meg kellő számban a vakcinának a vizsgálata. Természetesen, ahogy ezek a tudományos, kutatási információt napvilágra kerülnek, maga a gyártó fogja változtatni az alkalmazási előírást, és annak megfelelően változhat hogy, kik kaphatják meg biztonsággal a vakcinát. „Úgyhogy, ahogy mi Magyarországon eljárunk, az a maximális biztonságra való törekvés”. – hangsúlyozta Dr. Müller Cecília.

A Magyarországon már alkalmazott vakcinákról szóló tájékoztató anyagok letölthetőek: 
https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

Információk a Szputnyik V vakcináról

Szputnyik V vakcina összetétele

Kombinált, vektor alapú vakcina, a SARS-CoV-2 vírus által okozott koronavírus-fertőzés megelőzésére

Az I. komponens (az adagolási sorozat 1. adagja) a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 26-os szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza.

A II. komponens (az adagolási sorozat 2. adagja)  a SARS-CoV-2 tüskefehérjéjének génjét tartalmazó, rekombináns, 5-ös szerotípusú adenovírus-részecskét tartalmazza.

Hogyan véd a vakcina?

A vakcina elősegíti, hogy az immunrendszer (a szervezet természetes védelme) antitesteket és a vírus ellen ható vérsejteket termeljen, így nyújtson védelmet a COVID 19 ellen.

Kinél alkalmazható a védőoltás?

A Szputnyik V vakcina 18 éves és idősebb személyeknél alkalmazható.

Okoz –e betegséget a vakcina?

Az oltóanyag megbetegedést nem okozhat. A szövődményekkel járó illetve súlyos lefolyású halállal végződő betegség kialakulása ellen nyújt védelmet.

Hány adag szükséges a védettséghez?

A védettség kialakulásához 2 adag, I. és II. komponens, 21 nap különbséggel történő beadása szükséges.

Meddig tart a védettség?

A vakcina által biztosított védelem ideje még nem ismert, meghatározása folyamatban van a jelenleg zajló klinikai vizsgálatok során.

Felcserélhetőség

A Szputnyik V vakcina nem cserélhető fel más COVID-19 elleni oltóanyagokkal. Azoknak, akik már megkapták az első adag ( I. komponens) Szputnyik V vakcinát, meg kell kapniuk a második adag (II. komponens) Szputnyik V vakcinát is az oltási sorozat befejezéséhez.

Kaphat-e oltást, aki átesett COVID 19 betegségen?

Azon személyek is olthatók a vakcinával, akik már átestek a betegségen és már abból meggyógyultak.

Szükséges-e antigén gyorsteszt végzése az oltás beadása előtt?

Az oltás előtt nem szükséges antigén gyorsteszt.

Kaphat-e oltást, aki krónikus, alapbetegséggel rendelkezik?

Bizonyos krónikus betegségek esetén a Szputnyik V vakcina beadása ellenjavallt. Az oltóorvos dönt arról, hogy a Szputnyik V vakcina alkalmazható-e az  oltandónál.

Beadható-e együtt másik védőoltással?

A Szputnyik V vakcina más oltóanyaggal egyidejűleg nem adható be.

Másik védőoltás legalább 14 napos időközzel adható.

Várandósság

Várandósság alatt az oltás ellenjavalt.

Várandósság a második oltás után minimum 2 hónappal tervezhető.

Szoptatás

Szoptatás alatt az oltás ellenjavallt.

Hogyan történik az oltás?

A védőoltás beadása oltási terv alapján történik a kijelölt oltópontokon.

Az oltóorvos az oltandót az oltást megelőzően kikérdezi, szükséges mértékben megvizsgálja és az oltás beadásáról dönt.

Az oltás ellenjavallatai

Akut lázas betegség

A Szputnyik V vakcina vakcina bármely összetevőjével szembeni súlyos allergiás reakció

A Szputnyik V vakcina első adagja (I. komponens)  után  anafilaxiás reakcióval reagáló személy nem kaphatja meg a második adagot (II. komponens)

Az kórelőzményben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel (pl.penicillin) vagy védőoltással kapcsolatos allergiás (anafilaxiás) reakció

Várandósság

Szoptatás

18 évnél fiatalabb életkor

Krónikus vesebetegség vagy májbetegség,

Endokrin betegségek

Jelentős eltérések a pajzsmirigyfunkciós értékekben

Nem megfelelően kezelt cukorbetegség,

Súlyos vérképzőszervi betegségek,

Epilepszia és más központi idegrendszeri betegségek,

Akut koronária szindróma,

Akut agyi keringési történés,

Szívizomgyulladás, szívbelhártya-gyulladás, szívburokgyulladás.

Autoimmun betegség

Rosszindulatú daganatos betegség

Az oltás után kialakulhatnak-e mellékhatások (oltási reakciók)?

Bármelyik védőoltás után jelentkezhet oltási reakció Oltási reakciók lehetnek: érzékenység, fájdalom és duzzanat a beadás helyén, gyengeség, fejfájás, fájdalom, rossz közérzet, orrdugulás, orrfolyás, láz esetleg bőrmelegség az injekció beadásának helyén, étvágytalanság, hányás, szédülés

Mivel lehet kezelni az oltási reakciót?

A felsorolt reakciók enyhítésére fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer alkalmazható. Ezek átmeneti reakciók, melyek általában beavatkozás nélkül is megszűnnek.

Hová lehet jelenteni oltási reakciót?

Oltási reakciót lehet jelenteni az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek.

https://www.ogyei.gov.hu/gyogyszer_mellekhatas

Oltási reakciót a nemzeti Népegészségügyi Központnak is lehet jelenteni.

okne@nnk.gov.hu

 

3640Megkezdődött az oltás az orosz vakcinával is