Mit látsz az égen, ha éjjelente felnézel?

A témát ismerők szerint legalább 100 billiónyi műhold darabka kering az ürben, szinte eltakarva a kilátást az Univerzum felé.

A sötét éjszakai égbolthoz való korlátlan hozzáférés gyorsan csökken a fényszennyezés és a műholdas csillagképek nyomai miatt. A tudósoknak többet kellene tenniük a „nagy fény” és a „nagy tér” ellen, és meg kell őrizniük ezt a természeti erőforrást.

A fényszennyezés is komoly problémát jelent a Nature Astronomy folyóiratban publikát cikk szerint.

A Föld felszínén és az alacsony Föld körüli pályán (LEO) működő műholdak által előállított fényszennyezés gyorsan növekszik. Az éjszakai fény esetében a fényt a közvélemény önmagában pozitív dolognak tekinti, mellékhatások nélkül, az elmúlt évtizedek tudományos kutatásainak bizonyítékai ellenére.

A sötét éjszakai égbolt és az ALAN által érintett égbolt összehasonlítása

Balra: Namíbiában készült fénykép az éjszakai égboltról. 
Jobbra: egy összehasonlítható fénykép az éjszakai égboltról Portoból Portugáliából. 
Vegye figyelembe, hogy az expozíciók szükségszerűen eltérőek, különben a megfelelő fénykép erősen túlexponált lett volna.

Mint kiemelték, az űrben keringő műholdak száma 2030-ra a jelenlegi 9000-ről már több mint 60 000-re nőhet, miközben az Európai Űrügynökség szerint már jelenleg is több mint 100 billió egykori műholddarab kering az űrben.

Mi az a légszennyezés?

Anyagok vagy más energia ember által közvetlenül vagy közvetve a levegőbe juttatása, amely olyan természetű káros hatásokat eredményez, amelyek veszélyeztetik az emberi egészséget, károsítják az élő erőforrásokat, ökoszisztémákat és anyagi javakat, valamint károsítják vagy zavarják kényelem és a környezet egyéb jogszerű felhasználása, és a „levegőszennyező anyagok” ennek megfelelően értelmezendők, ahol  „az „energia” alatt az emberi tevékenység által a légkörbe juttatott és a légkörbe kibocsátott hőt, fényt, zajt és radioaktivitást kell érteni.

Jó éjszakát!

    (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
    9220Mit látsz az égen, ha éjjelente felnézel?

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .