Milyen károkat okozhat a lótetű és hogyan lehet védekezni ellene?

A lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) jelentős károkat tud okozni a kertekben és mezőgazdasági területeken. Amelyik kertben a lótetű megtelepszik, ott valódi katasztrófához vezet, mert ami az útjába kerül, azt elrágja.

A lótetű elrágja a növények gyökereit, ami gyökérkárosodáshoz vezet. Ez gyengíti a növényeket, és csökkenti azok tápanyagfelvételét.
Föld alatti járatok: A lótetű járatokat ás a talajban, ami megzavarhatja a gyökerek normális növekedését és a talajszerkezetet. A súlyosan károsodott gyökerek miatt a növények elhervadhatnak és elpusztulhatnak, különösen a fiatal palánták és a frissen ültetett növények.
Közvetett károk: A gyökerek sérülése miatt a növények hajlamosabbak lesznek a betegségekre és más kártevőkre.

A gyökérkárosodás miatt a növények nem tudnak megfelelően fejlődni, ami a termés mennyiségének és minőségének csökkenéséhez vezethet.
Növények stresszállapota: A gyökérkárosodás miatt a növények stressz alatt állnak, ami befolyásolja a növekedésüket és a terméshozamot.

A lótetű járatai és rágása miatt a gyep foltokban elhalhat, ami esztétikai károkat okoz és csökkenti a gyep minőségét. A fiatal hajtások és palánták is veszélyeztetettek, mivel a lótetű ezeknek a növényi részeknek a gyökereit is megrágja.


Különösen érintett növények. A lótetű különösen kedveli a következő növények gyökereit:

Zöldségek: paradicsom, paprika, saláta, káposztafélék, répa, burgonya
Virágok: dísznövények, évelők
Gyümölcsfák: fiatal fák gyökerei
Gabonafélék: búza, kukorica

Védekezés ellene
A lótetű elleni védekezés fontossága tehát abban rejlik, hogy megakadályozzuk a növények gyökérkárosodását és biztosítsuk a kert és a termőterületek egészséges növekedését.

A lótetű (Gryllotalpa gryllotalpa) elleni védekezés többféle módon történhet, beleértve a megelőző intézkedéseket, mechanikai védekezést, biológiai védekezést és kémiai módszereket. Az alábbiakban bemutatok néhány hatékony módszert:

A lótetű kedveli a nedves, agyagos talajokat, ezért a talaj lazítása és a vízelvezetés javítása csökkentheti a megtelepedésük esélyét.
Talajtakarás: A talaj takarása (pl. mulcs) segíthet megakadályozni a lótetű peték lerakását.

De készíthetünk egyszerű csapdákat, például sörös üvegeket félig megtöltve sörrel vagy vízzel, amelyekbe a lótetű beleesik és megfullad.
A kézi összegyűjtés bár időigényes, a lótetű egyedek kézi összegyűjtése is hatékony lehet kisebb fertőzések esetén.

Biológiai védekezés

A Steinernema és Heterorhabditis nemzetségbe tartozó entomopatogén fonálférgek hatékonyan irtják a lótetű lárváit és kifejlett egyedeit.
Madarak és természetes ragadozók: Bizonyos madárfajok, mint például a rigók és szarkák, valamint más természetes ragadozók (pl. sünök) is segíthetnek a lótetű populáció csökkentésében.

A talajlakó kártevő ellen eredményesen alkalmazható a magyar mezőgazdaság egyik legújabb fejlesztése, a Nemastar fonalféreg-preparátum. Ez a készítmény a talajlakó kártevők egyik természetes és őshonos parazitáját, a Steinrnema carpocapsae fonalférget tartalmazza.

Kémiai védekezés

Ha más módszerek nem bizonyulnak elég hatékonynak, akkor bizonyos rovarölő szerek használata is szóba jöhet. Fontos azonban, hogy ezeket a szereket körültekintően és a használati utasításnak megfelelően alkalmazzuk, hogy minimalizáljuk a környezetre gyakorolt káros hatásokat.
Biológiai ellenségek
A lótetűnek több természetes ellensége is van, amelyek segíthetnek a populációk szabályozásában. Ilyenek például a madarak (különösen a rigók és szarkák), sünök, békák, és bizonyos parazita darázsfajok.

Ezek a módszerek kombinációban alkalmazva segíthetnek hatékonyan védekezni a lótetű ellen és megőrizni a kert egészségét.


    12350Milyen károkat okozhat a lótetű és hogyan lehet védekezni ellene?

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .