Arold Péter Hírek Hatvan

A történet februári, de most megint időszerű!

Történt egyszer, hogy Ecséden a régi temetőt is karbantartó önkormányzat emberei (közmunkások), úgy gondolták,  az alábbi fotókon bemutatott módon kell azt csinálni. A temetőt már évekkel ez előtt szerették volna emlékkerté átalakítani, vagy bezárni és exhumáltatni ha szükséges, de  amúgy gyönyörű is lehetne a maga, rendbe tett valójában.

Van már vagy 10 éve, hogy a temetőt szegélyező orgona sort Ecséd, akkori új, és most is megválasztott polgármestere Maksa Mátyás elképzelésének eleget téve kivágták, a területet rendbe tették. Szükséges volt.

Az önkormányzat többször megkísérelte fákkal pótolni  az orgonasort, de valamiért nem maradtak meg a növények. Talán a meleg? A víz hiánya? Nem tudni. A temető bezárását, a sírhelyek tulajdonosainak felkeresését és azt követően annak felszámolását is tervbe vették meg is kezdték, a síremlékekre a felszólító cédulákat ki is helyezték. Nem lett belőle semmi.

Tudomásom szerint az Egri egyház megye nem engedélyezte. Többszörösen összetett dolog lehet a háttérben, de a terület karbantartása továbbra is az önkormányzat feladata. De nem így.

A temetőben nyugszik Pikler Gyula is aki nemzetközi hírű jogbölcsész, egyetemi tanár A Társadalomtudományi Kar tagja. A pozitivista állam- és jogbölcselet egyik legkiemelkedőbb és legnagyobb hatású, külföldön is ismert hazai képviselője volt.
1884 és 1891 között könyvtáros volt, közben 1886-ban a budapesti egyetemen magántanári képesítést nyert. 1891-től a budapesti egyetemen címzetes rendkívüli tanár, 1896-ban rendkívüli tanár, 1903-tól 1920-ig rendes tanár a jog- és állambölcselet tanszéken.

300

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .