A járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza megelőzésének záloga

Szórványosan továbbra is előfordult idén magas patogenitású madárinfluenza házi és vadon élő madaraknál Európa több országában. Legutóbb december közepén az Egyesült Királyságból jelentettek kitörést. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára!

A madárinfluenza vírus továbbra is veszélyt jelent a baromfiállományokra. Terjesztésében elsődleges szerepe a vándorló vadmadaraknak van. Szórványosan idén is több európai országban előfordultak megbetegedések. Legutóbb az Egyesült Királyság területéről jelentettek egy brojler állományban kitörést.

A nemzetközi tapasztalatok, a vadmadarak nagyszámú jelenléte hazánkban, valamint az utóbbi konkrét eset is igazolja a megelőzés fontosságát. Ma is időszerűek a 2016-17-es járványkor megfogalmazott járványvédelmi minimumfeltételek, amelyek elérhetőek a Nébih honlapján. Fontos, hogy egy telepre kizárólag akkora állományt lehet telepíteni, amelynél biztosítható, hogy szükség esetén minden állat bezárható legyen. A betelepítés várható időpontjáról az állategészségügyi hatóságot előzetesen írásban tájékoztatni kell. A baromfiállomány vadmadarakkal történő közvetlen vagy közvetett érintkezését minden lehetséges módon meg kell akadályozni. Az állományok zártan tartása jelenleg is javasolt az állattartók számára, ugyanakkor a fedett helyen történő etetés és itatás folyamatosan kötelező érvényű előírás.

A felelős állattartói magatartás, az előírások betartása elengedhetetlenül fontos ahhoz, hogy hazánk megőrizhesse mentességét, és megelőzhető legyen egy, a két évvel ezelőttihez hasonló madárinfluenza járvány kitörése. A járványhelyzet alakulását a Nébih szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik. Annak esetleges romlása esetén az országos főállatorvos haladéktalanul elrendeli az állományok zártan tartását, amelynek végrehajtására minden baromfitartó telepnek készen kell állnia!

1460A járványvédelmi zártság biztosítása a madárinfluenza megelőzésének záloga

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .