Rózsaszentmártonban is van egy fertőzés gyanú, szerencsére tünetmentes

Arold Péter

Rózsaszentmártonban  koronavírus gyanú miatt házi karanténba került egy lakó. Erről a település polgármestere Sipos Jánosné tájékoztatta az ott lakókat.

„Arról tájékoztatott péntek este a rendőrség, hogy Rózsaszentmártonban elrendelték egy fő hatósági házi-karanténját koronavírus-fertőzés gyanúja miatt.

Róla, pontosabban az ellátásáról a friss kormányrendelkezés alapján, amennyiben igényli, az önkormányzat gondoskodik a törvényesen előírt 14 napos elzárás alatt.

Még néhány kiegészítés. A hatósági házi karantén azt jelenti, hogy az illető tünetmentes, de a két hét karantén elrendelése fertőzött területről való hazatérés esetén megkerülhetetlen. A rendelkezés hivatalosan a gyanú miatt lép életbe. Ami nem jelent bizonyítékot semmire. Ez egy óvatossági intézkedés, amely nem jelenti azt, hogy az illető biztosan fertőzött is volna. Kérem, hogy mindannyian így, a helyén kezeljük a fejleményt.

A koronavírus cseppfertőzéssel és nagyon gyorsan terjed, ezért a tömeges járvány megelőzéséhez az a legfontosabb, hogy ne fertőzzük meg egymást. Ezért azokat a magyar állampolgárokat, akik potenciálisan fertőzöttek hatósági házi karanténra kötelezhetik. Ez egy rendkívüli járványügyi intézkedés. A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot (az úgynevezett „piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.”

Forrás

2510Rózsaszentmártonban is van egy fertőzés gyanú, szerencsére tünetmentes